Ortodoncija

Razlozi za ispravljanje anomalija
Prvi posjet ortodontu
Vrste dentalnih aparata
Intraoralni 3D skener

Ortodoncija je specijalistička grana dentalne medicine koja obuhvaća dijagnostiku, prevenciju i liječenje nepravilnosti

Bavi se dizajnom terapeutskih naprava za korekciju nepravilnosti, te proučava njihov biološki i biomehanički učinak s ciljem postizanja individualnog optimalnog sklada, funkcionalnosti, estetike osmjeha i lica te psihosocijalne kvalitete života pacijenta.

Razlozi za ispravljanje anomalija

Uz postizanje estetike osmijeha i lica, primarni i najvažniji razlog za ispravljanje anomalija i nepravilnosti gdje je terapija neophodna su smetnje pri gutanju, govoru, postizanje estetike osmijeha i lica, kao i prevencija karijesa, parodontnih bolesti, trauma i poremećaja temporomandibularnih zglobova.

Ortodont za svakog pacijenta, nakon dijagnostike stupnja nepravilnosti, te s obzirom na stupanj narušenosti estetike i općenito motivaciju pacijenta za pristupom liječenju i suradnjom, radi individualni i najoptimalniji plan terapije.

Prilikom dogovaranja i kreiranja terapije do izražaja dolazi i suradnja ortodoncije s ostalim područjima dentalne medicine i medicine – parodontologijom, implantologijom, oralnom kirurgijom, protetikom, ali i fonijatrijom i logopedijom.

Prvi posjet ortodontu

Prvi posjet ortodontu trebao bi se obaviti u petoj godini djetetova života. Pregledati ćemo pacijenta, preporučiti ranu terapiju ili, ako je potrebno, odgoditi početak terapije prilagođeno dobi pacijenta s obzirom na vrstu anomalije. Prilikom prvog pregleda preporučit ćemo vam vremenski termin kada je potrebno napraviti rendgensku snimku svih zubiju - ortopantomogram.

Također, potrebno je napomenuti kako ne postoji dobna granica za ortodontsku terapiju, pa tako i odrasli pacijenti mogu pristupiti terapiji.

Vrste dentalnih aparata

Ortodontski aparati dijele se na mobilne i fiksne, aktivne i pasivne, monomaksilarne i bimaksilarne, intraoralne i ekstraoralne te zubno, tkivno i koštano nošene. U ranoj dobi koristi se interceptivna ortodontska terapija: vestibularna ploča, kosina.

MOBILNI ORTODONTSKI APARATI

Mobilni ortodontski aparati mogu biti monomaksilarni ili bimaksilarni. Takvi ortodontski aparati nose se noću i nekoliko sati dnevno, a mogu se skidati. Za korekciju međučeljusnih odnosa koriste se aktivatori i bionatori, a za korekciju unutar zubnih lukova aktivne ploče.

FIKSNI ORTODONTSKI APARATI

Osnovni dijelovi fiksnog ortodontskog aparata su prstenovi, bravice, žičani luk te ligature koje vežu luk za bravice, a ovisno o želji pacijenta mogu biti prozirne ili u boji. U našim ortodontskim ordinacijama koristimo najkvalitetnije sustave bravica poput estetskih safirnih bravica, bijelih bravica s metalnim slotom, bijelih akrilatnih bravica i metalnih bravica.

QUAD HELIX je fiksni ortodontski aparat koji služi za forsirano širenje nepca kod anomalija s kompresijm u gornjoj čeljusti te križnog zagriza kako bi se proširila gornja čeljust. HEADGEAR ILI

OBRAZNI LUK je fiksni ortodontski aparat koji služi za distalizaciju prvih gornjih trajnih molara kod pacijenata s protruzijom gornje čeljusti te kod pacijenata koji su prerano izgubili mliječne zube.

DELAIREOVA MASKA je fiksni ortodontski aparat koji služi za potenciranje sagitalnog rasta gornje čeljusti.

RETENCIONI ORTODONTSKI APARATI

Nakon skidanja fisknog ortodontskog aparata slijedi završni, vrlo važan korak koji se naziva retencija. Postoje posebni prozirni mobilni retaineri koji se skidaju, te fiksni žičani retainer koji nije vidljiv i lijepi se s unutrašnje strane zuba.

Intraoralni 3D skener

Naša ordinacija ponosno nudi najnoviju tehnologiju u stomatologiji, uključujući i 3D stomatološki intraoralni skener marki Cameo Elegant 3.

Ova vrhunska oprema nam omogućuje stvaranje iznimno preciznih digitalnih modela vaših zubi i desni, što se može koristiti za razne svrhe, poput stvaranja prilagođenih stomatoloških restauracija i planiranja ortodontskog liječenja.

Cameo Elegant 3 je potpuno neinvazivan i pruža ugodniji doživljaj za naše pacijente u usporedbi s tradicionalnim metodama uzimanja otisaka. Visok stupanj preciznosti i detaljnosti koje pruža Cameo Elegant 3 omogućuje nam da pružimo najbolju moguću skrb za naše pacijente.